Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

ACES_logo final Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Ziua mondială a diabetului – 2021

Conform www.worlddiabetesday.org/about/, Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care atinge un public global de peste 1 miliard de persoane în peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra problemelor de importanță capitală pentru lumea diabetului și menține diabetul ferm în lumina reflectoarelor publice și politice.

Tema Zilei Mondiale a Daibetului pentru perioada 2021 – 2023 este „Accesul la îngrijire”.

Accesul pacientului cu diabet la îngrijire presupune

  1.  acces la specialiști în domeniu, medicație si consumabile(ace, teste de glicemie, catetetre, senzori),
  2. acces la educație medicală
  3. informare corectă și din surse sigure asupra bolii și complicațiilor
  4. urmărirea și îmbunătățirea cadrului legal de acces la cele anterior menționate.

Accesul la îngrijire presupune posibilitatea exprimării nevoilor pacienților într-un mediu controlat și unde consilierea să fie acordată de specialiști sau grupuri de suport alcătuite din pacienți cu aceeași simptomatologie și de personal medical, medici, asistenți, nutriționiști-dieteticieni cu experiență în gestionarea și tratarea acestei boli.

Luna noiembrie este sărbătorită în fiecare an drept ”LUNA DIABETULUI”. Plecând de la Ziua Mondială a Diabetului, celebrată în ziua de 14 noiembrie și creată în anul 1991 la inițiativa Federației Internaționale de Diabet și a Organizației Mondiale a Sănătății pentru a atrage atenția asupra numărului în creștere de pacienți cu diabet și a posibilei probleme de sănătate la nivel mondial, luna noiembrie este momentul în care se vorbește foarte mult despre diabet și presiunile uriașe pe care această patologie le pune asupra societății în general și familiilor și persoanelor cu diabet în particular.

Asociația ACES – Asociația pentru consiliere și educație în sănătate desfășoară numeroase acțiuni specifice dedicate temei Zile Mondiale a Diabetului, împărțite pe mai multe direcții, precum: conștientizare, prevenție și informare sau educație medicală.

În luna noiembrie 2021, activitățile Asociației ACES au inclus și:

  • Iluminarea unor instituții publice în albastru în data de 14 noiembrie 2021 (Palatul Culturii Iași) o acțiune care a permis Iașului să apară pentru a cincea oară consecutiv în Atlasul Federației Internaționale de diabet.
  • Curs pentru asistentii medicali in colaborare cu OAMMR având ca tematica diabetul și afecțiunile asociate.
  • Campaniile de screening dezvoltate pentru reducerea numărului de persoane nediagnosticate

Articole recente

Prediabetul

CE ESTE – CAUZE – SIMPTOME – FACTORI DE RISC Ce este prediabetul? – Înainte de a putea răspunde la această întrebare

Despre glicemii

Cum interpretăm corect glicemiile? Care este valoarea normală a glicemiei și de la ce valoare a glicemiei merg la medic?

Diabetul de tip 1

CUM ÎL RECUNOAȘTEM; SIMPTOME CLASICE Diabetul zaharat de tip 1 este rezultatul unei tulburări de imunoreglare fiind consecință a unui proces de

Abonează-te

Urmărește-ne

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *