Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

ACES_logo final Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Prediabetul

CE ESTE – CAUZE – SIMPTOME – FACTORI DE RISC

Ce este prediabetul? – Înainte de a putea răspunde la această întrebare trebuie să înțelegem ce este diabetul.

Diabetul reprezintă un grup de tulburări metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei, induse de defecte în secreția de insulină și / sau sensibilității la insulină.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (sau nu produce deloc), sau atunci când organsimul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.

Insulina este un hormon produs de către pancreas, care acționează că o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la nivelele crescute ale zahărului în sânge (cunoscută că și hiperglicemie). Nivelele crescute ale glucozei pe termen lung sunt asociate cu afectări ale structurilor organismului, insuficientă de organe și țesuturi.

Prediabetul este termenul medical folosit pentru diagnosticul unei hiperglicemiii care nu îndeplinește criteriul de diabet zaharat dar a cărei valoare este prea ridicată să fie considerată normală.

Simptome: Pacienții diagnosticați cu prediabet au fie glicemie bazală modificată, scăderea toleranței la glucoză și/sau HbA1c 5.7%-6.4%.

Prediabetulnu este o entitate, însă din momentul diagnosticului trebuie considerat că acea persoană diagnosticată este la risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat sau boli cardiovasculare.

FACTORI DE RISC în Prediabet

Prediabetul de regulă este însoțit de obezitate abdominală, dislipidemie, hipertensiune arterială.

Persoanele care trebuie testate pentru prediabet sunt persoanele care au suprapondere sau obezitate, (IMC > 25 kg/m2) plus încă un factor sau mai mulți: 

  1. Au rude de gradul I cu diabet
  2. Istoric de boală cardiovasculară
  3. Hipertensiune (>140/90 mmHg sau are tratament de hipertensiune)
  4. HDL colesterol < 35 mg/dl și/sau trigliceridele > 200 mg/dl
  5. Femei cu sindromul ovarelor polichistice
  6. Lipsa de activitate fizică
  7. Alte condiții în care se asociază și rezistență la insulină (obezitate morbidă, achantosis nigricans)
  8. Etnia

Femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie testate pe tot parcursul vieții o dată la 3 ani, iar începând cu vârstă de 45 ani pentru restul populației.

Pacienții cu prediabet trebuie reevaluați anual.

Cum este definit prediabetul ?

Prediabetul este definit ca prezența GBM (glicemie bazală modificată) și/sau STG (scăderea toleranței la glucoză).

Glicemie bazală modificată = glicemia a jeun de 110-125 mg/dl

SAU

Glicemia la 2 ore, după testul de toleranță cu 75g glucoză, între 140-199 mg/dl

SAU

HbA1c 5.7-6.4%

Prevenirea Prediabetului

Sfaturi simple pentru oricine care le poate aplică începând de astăzi sunt următoarele:

  1. Alegeți apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe sau alte băuturi îndulcite cu zahăr.
  2. Mâncați cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv verdețuri.
  3. Mâncați până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi.
  4. Alegeți pentru o gustare nuci, o bucată de fruct proaspăt, sau iaurt neîndulcit.
  5. Limitați consumul de alcool la maximum două băuturi standard pe zi.
  6. Alegeți carnea albă, pui sau fructe de mare în loc de carne roșie sau procesată.
  7. Alegeți untul de arahide în loc de cel de ciocolată sau gem.
  8. Alegeți pâine, orez, paște din făină integrală, în loc de pâine, orez, paște din făină albă.
  9. Alegeți grăsimi nesaturate (uleiuri de măsline, canola, porumb sau floarea-soarelui), în loc de grăsimi săturate (unt, ghee, grăsime animală, uleiuri de cocoș sau de palmier).

Prevenția prediabetului și a diabetului tip 2 necesită o perspectivă asupra întregului stil de viață. Cât mai precoce în viață, când sunt stabilite obiceiurile alimentare și de activitate fizică și când poate fi programată reglarea pe termen lung a balanței energetice există cea mai importantă fereastră de prevenire a prediabetului.

Dr. Diana Apopei

Medic Specialist – Diabet, Nutriție, Boli metabolice, Membru ACES- Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Articole recente

Prediabetul

CE ESTE – CAUZE – SIMPTOME – FACTORI DE RISC Ce este prediabetul? – Înainte de a putea răspunde la această întrebare

Despre glicemii

Cum interpretăm corect glicemiile? Care este valoarea normală a glicemiei și de la ce valoare a glicemiei merg la medic?

Diabetul de tip 1

CUM ÎL RECUNOAȘTEM; SIMPTOME CLASICE Diabetul zaharat de tip 1 este rezultatul unei tulburări de imunoreglare fiind consecință a unui proces de

Abonează-te

Urmărește-ne

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *