Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

ACES_logo final Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Diabetul de tip 1

CUM ÎL RECUNOAȘTEM; SIMPTOME CLASICE

Diabetul zaharat de tip 1 este rezultatul unei tulburări de imunoreglare fiind consecință a unui proces de autoimunitate ce are drept țintă celula care secretă insulina (celula beta pancreatică), ducând la incapacitatea absolută de a produce insulină.

Acest tip de diabet nu are legătură cu excesul ponderal și este diagnosticat de obicei înainte de 35 de ani, cel mai adesea în timpul copilăriei. Din totalul cazurilor de diabet zaharat, diabetul de tip 1 reprezintă cca. 10%

Există 3 semne clasice ale Diabetului Zaharat:

Poliuria = eliminarea unei cantități crescute de urină

Se definește ca urinare peste 2l în 24 de ore cauzată de prezența glucozei în urină (unde ar trebui să fie absentă); se produce la valori ale glicemiei de peste 180 mg/dl (pragul renal de reabsorbție al glucozei) și ridică imediat suspiciunea unui diabet zaharat.

Aceasta poate fi moderată (între 2-4l) și marcată (peste 5l).  De asemenea poate fi prezentă nicturia (necesitatea de a urina pe parcursul nopții mai mult de o dată la 6-8 ore)

Polidipsia = sete intensă cu consumul unei cantități crescute de lichide

Polidipsia este cea care urmează după poliurie, apare ca urmare a deshidratării și se asociază cu senzația de “gură uscată”.

Scăderea în greutate

Apare pentru că organismul este nevoit să utilizeze alt combustibil decât glucoza. Se consumă pentru producerea de energie preponderent grăsimea și proteinele, iar persoana pierde mult în greutate într-o perioadă scurtă de timp.

O greutate care variază ușor este considerată normală, dar pierderea inexplicabilă semnificativă (peste 5% din greutatea corporală) sau persistentă poate semnala prezența unei afecțiuni medicale.

Pierderea inexplicabilă în greutate are loc în absența unui regim alimentar sau a efortului fizic exercitat în acest scop.

O scădere ponderală marcată sugerează deficit important de insulină. Neavând insulină pentru a introduce glucoza în celule, aceasta rămâne în sânge –  de aceea este nevoie de tratament cu insulină.

Alte cauze posibile ale pierderii în greutate inexplicabile în absența diabetului includ: cancer, boala celiacă, diaree cronică, demența, depresie, insuficiență pancreatică exocrină, insuficiența corticosuprarenaliană, HIV/SIDA, hipertiroidism, medicamente, tuberculoză etc.

Alte semne si simptome asociate diabetului:

  • polifagia: în absența insulinei, celula nu primește glucoză astfel încât lipsa de energie rezultată se explică prin foame persistentă, în ciuda aportului alimentar
  • stare de oboseală, astenie;
  • tulburări de vedere: vederea încețoșată din timpul hiperglicemiei ar putea fi rezultatul acumulării de fluid la nivelul cristalinului. Cristalinul se deformează afectând focalizarea, ceea ce face ca lucrurile din jur să capete un aspect neclar, încețoșat și dispare de obicei după stabilizarea glicemiilor. Alteori, atunci când este inițiată terapia cu insulină se poate remarca încețoșarea vederii. Aceasta însă nu este aproape niciodată cauzată de o deteriorare a ochiului, iar dupa câteva săptămani de la restabilirea echilibrului glicemic, se remite.
  • scăderea forței fizice și intelectuale;
  • infecții cutanate (furuncule, carbuncule, abcese, foliculite), genitale (vulvovaginita, balanopostita), urinare (pielonefrita acută sau cronică, cistita, bacteriurie asimptomatică)

Persoanele care au diabet de tip 1 pot avea, de asemenea, greață, vărsături sau dureri abdominale. Acestea nu caracterizează neapărat hiperglicemia ci reprezintă semne și simptome ale unei complicatii acute: cetoacidoza diabetică, cea mai frecventă formă de prezentare la spital în cazul debutului diabetului de tip 1.

Alte semne și simptome specifice cetoacidozei:

  • Respirație care miroase a acetonă sau cu miros de mere verzi
  • Semne de deshidratare: tegumente și limba uscate, pliu cutanat persistent
  • Semne neurologice: dezorientare, somnolență, abolirea stării de conștiență
  • Respirație inițial rapidă și superficială, ulterior devine profundă și lentă

Dr. Adrian Cureniuc

Medic Specialist – Diabet, Nutriție, Boli metabolice, Membru ACES- Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Articole recente

Prediabetul

CE ESTE – CAUZE – SIMPTOME – FACTORI DE RISC Ce este prediabetul? – Înainte de a putea răspunde la această întrebare

Despre glicemii

Cum interpretăm corect glicemiile? Care este valoarea normală a glicemiei și de la ce valoare a glicemiei merg la medic?

Diabetul de tip 1

CUM ÎL RECUNOAȘTEM; SIMPTOME CLASICE Diabetul zaharat de tip 1 este rezultatul unei tulburări de imunoreglare fiind consecință a unui proces de

Abonează-te

Urmărește-ne

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *