Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

ACES_logo final Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Campanie screening diabet

Conform datelor statisitice cuprinse în studiul Predatorr, unicul de acest gen realizat din România, prevalența diabetului zaharat pentru populația cu vârsta între 20 și 69 este de 11%, poziționându-ne astfel pe locul 2 în Europa după Turcia. Pe regiuni geografice, Moldova ocupă locul 2 cu o prevalență de 12,38 procente, ponderea celor noi diagnosticați în studiul realizat fiind de 21%.

Procentul persoanelor nediagnosticate se ridică în continuare conform datelor din Atlasul IDF la peste 20%. Accesul acestor pacienți la serviciile medicale de specialitate depinde și de mediul de proveniență. Ponderea cabinetelor de medicină de familie este scăzută în mediul rural, iar cele de specialitate sunt prezente doar în urban. Aceste date demonstrează necesitatea realizării unor campanii de informare și screening pentru diabetul zaharat tip 1 și 2, a factorilor de risc (obiceiuri alimentare, obezitate și suprapondere)  și a prezenței complicațiilor cronice(prezența evenimentelor cardiovasculare, afecțiuni micro sau macrovasculare) în localități din mediul rural și urban într-o a doua etapă.

Pentru a răspunde acestor provocări, echipa ACES a identificat la nivelului județului Iași 2 comune unde desfășoară, cu sprijinul medicilor de familie și a partenerilor, o campanie de screening a diabetului prin realizarea testelor de hemoglobină glicozilată și unde vor fi aplicate chestionare specifice legate de alimentație și prezența comorbidităților. În această acțiune se vor înregistra și date cu privire la datele antopometrice ale participanților cât și ale membrilor de familie ai acestora.

Articole recente

Prediabetul

CE ESTE – CAUZE – SIMPTOME – FACTORI DE RISC Ce este prediabetul? – Înainte de a putea răspunde la această întrebare

Despre glicemii

Cum interpretăm corect glicemiile? Care este valoarea normală a glicemiei și de la ce valoare a glicemiei merg la medic?

Diabetul de tip 1

CUM ÎL RECUNOAȘTEM; SIMPTOME CLASICE Diabetul zaharat de tip 1 este rezultatul unei tulburări de imunoreglare fiind consecință a unui proces de

Abonează-te

Urmărește-ne

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *