Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate

Loading Evenimente

Conform datelor statisitice cuprinse în studiul Predatorr, unicul de acest gen realizat din România, prevalența diabetului zaharat pentru populația cu vârsta între 20 și 69 este de 11%, poziționându-ne astfel pe locul 2 în Europa după Turcia. Pe regiuni geografice, Moldova ocupă locul 2 cu o prevalență de 12,38 procente, ponderea celor noi diagnosticați în studiul realizat fiind de 21%.

Procentul persoanelor nediagnosticate se ridică în continuare conform datelor din Atlasul IDF la peste 20%. Accesul acestor pacienți la serviciile medicale de specialitate depinde și de mediul de proveniență. Ponderea cabinetelor de medicină de familie este scăzută în mediul rural, iar cele de specialitate sunt prezente doar în urban. Aceste date demonstrează necesitatea realizării unor campanii de informare și screening pentru diabetul zaharat tip 1 și 2, a factorilor de risc (obiceiuri alimentare, obezitate și suprapondere)  și a prezenței complicațiilor cronice(prezența evenimentelor cardiovasculare, afecțiuni micro sau macrovasculare) în localități din mediul rural și urban într-o a doua etapă.

Pentru a răspunde acestor provocări, echipa ACES a identificat la nivelului județului Iași 2 comune unde desfășoară, cu sprijinul medicilor de familie și a partenerilor, o campanie de screening a diabetului prin realizarea testelor de hemoglobină glicozilată și unde vor fi aplicate chestionare specifice legate de alimentație și prezența comorbidităților. În această acțiune se vor înregistra și date cu privire la datele antopometrice ale participanților cât și ale membrilor de familie ai acestora.

Scroll to Top